De tre sista dyken på vår resa

Dagen började tidigt. Vi blev väckta klockan tio i sex för att få en kort liten hänvisning om vilka grader vi skulle ställa in kompassen på under första dyket. Vi var sedan fullt utrustade och i havet vid tjugo i sju. Sofia mådde fortfarande inte bra så hon stannade inne och sov. Jag dök därför tillsammans med Julia och Felicia, två tjejer från Karlskrona. Vi dök i 42 minuter och råkade komma ner på ett djup på närmre tjugo meter (trots att vi bara är certifierade till 18m). Anledningen var att det var så mycket att se samt att hålla reda på riktning på kompassen så när jag slängde ett öga på vilket djup datorn visade, var det dags att påminna mina buddies att vi var tvungna att simma upp mot en tillåtet djup. Vi var dock bara en kort stund på närmre tjugo meter så jag tror inte det gjorde så mycket. Utöver det var det ett relativt bra dyk, vi orienterade oss ganska bra och kom upp några meter ifrån båten.

Efter första dyket var det dags för frukost. En snarliknande hotellfrukost. Vi fick korv, bönor, yoghurt, mackor och uppskuren frukt. Ca två timmar efter frukost var det dags för dagens andra dyk. Jag fortsatte att dyka ihop med Julia och Felicia. Denna gång hade vi hyrt en undervattenskamera. Vi dök även denna gång runt fyrtio minuter men denna gång ett djup på femton meter. Vi byttes om att ha kameran och fotograferade det vi tyckte var intressant. Dock blev det mest bilder på oss själva trots att det kanske inte är det mest intressanta att se på i och för sig men tyvärr var det ganska grumligt och mörkt vid detta dyk så korallerna och fiskarna fick inte så fina färger som de kan ha när det är rätt förutsättning så därav anledningen att det blev mer bilder på oss själva än revet. När det var dags att flyta upp till ytan var vi väldigt långt ifrån båten. Kanske sjuttio meter bakom båten så det var jobbigt att simma för det var stora vågor. Vi kom i alla fall tillslut fram och fick vila på båten ett tag. Fast det blev inte så länge för redan efter tre kvart var det dags att få en ny hänvisning och hoppa i vattnet igen. Så som ni förstår var det en väldigt intensiv dag med fullspäckat schema.

Detta dyk var det sista på vår dykresa i barriärrevet så jag väckte Sofia eftersom hon åtminstone ville vara med på det sista dyket. Vi fick nya grader att ställa in på kompassen och detta dyk dök jag tillsammans med Sofia och en tjej från Göteborg vid namn Hanna. Vårt dyk blev på elva meter i fyrtio minuter. Solen sken ner på revet så det var mycket mer färgrikt än vad det varit tidigare. Vi såg clownfiskar (Nemo) och massa andra färgsprakande fiskar, anemoner och koraller. Så det var väldigt synd att vi inte hade en kamera till hands just då men man kan inte få allt, vi får istället vara nöjda att vi fick chans att se det med våra egna ögon. :-) Vid två meters djup var det väldigt strömmt så det var jobbigt att simma för att inte flyta in i revet men det var också där revet var som finast eftersom solen nådde ner. Navigationen vid detta dyk var väldigt bra då vi kom upp till ytan precis vid trappan till båten. Så himla skönt! Direkt när vi kommit upp plockades all utrustning isär och rengjordes. Vi blev sedan serverade lunch och ganska snart efter plockades allting undan och båten guppade hemskt tillbaka till Cairns. Ibland gungade båten så mycket att man trodde hela båten skulle välta. Jag gick ner i min hytt och sov en stund så jag skulle slippa känna sjösjukan.

Efter ca tre timmar var vi i land i Cairns. Vi blev skjutsade till prodive butiken där det var dags att betala revskatt på 60 dollar. När allt var betalat och ordnat gick vi hem till global central och checkade in på vårt nya rum. Det blev ett åtta bäddarsrum med två danska killar, två tyska killar, en thailändsk tjej samt en svensk kille som rumskamrater. Sofia var vid detta laget inte så katig på grund av halsont och huvudvärk som hon fortfarande hade så hon lade sig i sängen och vilade medan jag tog en lång dusch, vilket behövdes efter allt saltvatten. Med mycket schampo och balsam kunde jag lyckligtvis reda ut mitt hår. Tillbaka på rummet började vi radera lite bilder på datorn. Efter att Sofia duschat gick vi ut för att äta gratis backpackers middag och sedan bar det iväg till en restaurang/bar där folket från båten skulle mötas för ett litet avsked. Vi spenderade kanske en timme på stående fot för lite ordväxling och gick sedan hem. Hela världen gungade som om man var full efter allt gungande på båten så vi tyckte det var bättre att spendera timmarna i sängen för att vila upp oss. Tillbaka på rummet var det en trevlig atmosfär, killarna var väldigt trevliga så vi snackade ett tag innan lampan släcktes för att sova. Klockan var då elva och det var skönt att lägga huvudet mot kudden efter allt den intensiva veckan medfört.


/Gabriella



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0