från Banka Banka till Alice Springs

Hela dagen igår va svalare än vad de andra dagarna varit. Igårkväll när vi kröp till sängs plockade vi fram våra sovsäckar (som vi tidigare inte behövt använda) eftersom vi kände på oss att det kunde bli en kall natt. Vi hade rätt för på morgonkvisten frös vi nästan. Så när vi vaknade klädde vi på oss både långbyxor och långärmad tröja.(tro det eller ej). Jag trodde inte temperaturskillnaden kunde vara så stor mellan dag och natt här i värmen trots jag hört talas om det men jag hade fel och jag har nu fått det bekräftat.

Vid klockan sju hade alla hunnit äta frukost, förberett lunchen som idag blev mackor som skulle ätas i bussen, sopat ut tälten, packat ihop och lastat in i bussen. Det va nu dags för ännu en till dag med mil efter mil med samma landskap,torrt och platt. Vi stannade till vid en mack för att tanka bussen och sträcka lite på oss och fortsatte sedan ca 1,5 timme mot Devils marbles. Det var en sevärdhet med stenar som bestod av magma och såg ut som stora dinosaurieägg som låg huller om buller. En del va stora och runda som små jordklot, andra va avlånga och delade mitt itu, en del partier av stenarna va ihåliga så man kunde knacka på dem för att höra skillnaden. Vissa stenar låg vilande på andra så de liksom stötte upp varandra. Här blev Sofia och jag som barn igen (inte för att vi är så vuxna nu, men ändå). Vi klättrade och såg oss omkring. Sofia klättrade mest, medan jag gick runt med kameran. Ibland när jag vände mig om var Sofia försvunnen helt och hållet och när jag gick vidare kunde jag helt plötsligt höra henne ropa på mig högt uppe på stenarna där hon hade utkik över oss andra som var kvar på marken. Vi alla avslutade sevärdheten med att gå upp på ett berg längre bort. Där hade vi utsikt över hela landskapet. När vi fotograferat klart hoppade vi in i bussen och åkte ytterligare ca
2 timmar. Nästa stopp va Barrow creek. Det va en gammal telegraf station. (På 1800-talet va Australiens telegraf linje 3000 km och hade kontakt med England.) Idag va allt utplockat och det fanns egentligen ingenting att se i stationen, däremot fanns det en del att se i macken med kiosk/bar lite längre bort. Den va lite i samma stil som puben i Daly waters som vi besökte häromdagen med kvarlämnade id-kort och sedlar. Hela väggarna var klottrade med namn och hälsningar. Vi hittade tillslut en liten plätt att skriva på, så självklart skulle vi också skriva. Vi skrev "Sofia och Gabriella Sweden 2012:-)". När alla tittat klart satte vi oss i bussen och åt våra mackor som jag tidigare nämnde, medan "Tarzan" körde vidare. Vi märkte lite förändring på landskapet. Det hade nu börjat bli lite mer kuperat men fortfarande torrt och korta träd. (en liten förändring är alltid något). På vägen stannade vi till för att snabbt ta ett kort på en skylt som löd" shut the fucking gate or don't open it"... Va antagligen en arg bonde som va trött på att folk inte stängde grinden till hans beten. Vi rullade vidare och stannade i Aileron. Där fanns "aboriginal art gallery" och ännu en till bensinmack. Vi fotograferade statyerna som stod utanför. Jag såg en temperaturmätare som visade 34 grader celsius. (kan inte förstå kontrasten, hur ni på andra sidan av jordklotet kan ha minus grader nu när vi har det så varmt!..) Inne i macken va personalen lättsam, ena killen visade oss att de hade kängurusvansar i frysen. Han hittade på en historia om att de slog av svansen på de hoppande djuren och efter 6 veckor växte det ut en ny, lyckligtvis va detta inte sant. Utan anledningen till att de hade svansar i frysen va för att folket äter även svansen istället för att bara slänga bort den när kängurun ändå är död. Han tipsade oss även om en bra bar i Alice Springs och tyckte det lät bra när vi sa att vi hade en ledig dag så vi kunde reparera oss efter baksmällan.(Vi får väl se vad det blir med den saken...)
Efter detta stopp åkte vi ytterligare 2 timmar och stannade till vid en staty som visade att vi va vid Australiens mittpunkt. Om vi fattade det rätt så befann vi oss vid en linje som liknade ekvatorn som delade klimatzonerna åt. Ca 20 minuter därifrån va vi äntligen framme i Alice Springs.

Vi har nu åkt 151 mil på tre dagar och det har gjort ont i kroppen med allt stilla sittande men också varit kul med dessa stopp längs med vägen. Ett minne för livet helt enkelt och fler kommer det bli för vi har än så länge bara gjort 6 dagar av 14. ;-) Dessutom har vi nu bara gjort 30 dagar av 210 så det finns många dagar kvar att fylla med minnen:-)

På plats på vårt hostel, haven backpacker resort fixade vi i ordning oss inför avskedsmiddagen på Annie's Place hostel. Straxt efter kl. 19 gick vi i samlad trupp till baren, vi va 10 stycken plus vår guide.(Alla hängde inte med ut). Vi hade en trevlig kväll med frågetävling. Mitt och Sofias lag som vi döpte till SSS (stod för vart gruppmedlemmarna kom ifrån d.v.s. Sweden, Singapore & Switzerland) förlorade tyvärr. 17 poäng av 30. Vinnarna blev några holländare (tror jag) som vi inte kände. Vi tog sedan taxi hem då vår guide sa att det kunde vara riskabelt att gå hem i mörkret då man tydligen kan bli överfallen/rånad av aboriginer... Läskigt, så vi vågade inte utsätta oss för det och eftersom vi delade taxi blev det inte så dyrt heller. Det va skönt för jag va trött och kom nu hem på nolltid. Imorgon har vi som sagt vår lediga dag. Jag antar vi kommer avnjuta dagen i poolen och solen.

På återseende / Gabriella

Från Katherine till Banka banka

Vi sov som stockar i våra sängar, riktigt sköna. Visst det var varmt inatt med men inte alls som den natten i dom andra tälten.
Det var i vanlig ordning, vi gick upp lite innan 6, åt frukost, packade bussen och gav oss av några minuter i sju. Vårt första stopp var efter ca en och en halv timme vid en hotsprings, liknande den vi var vid igår fast denna var varmare och hade klarare vatten. Det var som att krypa ner i ett badkar:-) Efter ett bad och en frukt bar det av igen till ett gratis zoo där vi bland annat fick va med när sötvattenskrokodilen matades och klappa två Wallabies (små kängurus) som låg i skuggan under några buskar.
Efter cirka en timme på det stället hade vi en bit kvar till Daly Waters där vi skulle stanna till och laga vår lunch. Det var en pub ute i ingenstans, där bodde åtta (eller 18) personer och det fanns till och med ett rödljus. Australiens mest avlägsna trafikljus som alltid visade rött. Daly Waters var också landets första internationella flygplats.
Puben var full med saker som besökarna lämnat efter sej. Det var allt från flippflopps, t-shirts, bh:ar, trosor kalsonger, pengar, id-kort, kepsar, hattar och registreringsskyltar, allt med nån hälsning på. Gabbi hade tanken på att lämna sin bikiniöverdel då den hade gått sönder samma morgon men släppte den tanken då den fortfarande var användbar och det bli säkerligen något mer bad skulle jag tro. Typ det ända vi gör känns det som;-) Mittemot puben fanns det en gammal mack med en nergången, trasig helikopter på taket, tror dock inte den var "riktig". Det kändes och såg ut precis som i en texasfilm.
Efter att ha avnjutit lunchen, Tarzan är en riktig höjdare på att laga mat, så drog vi vidare. Nu hade vi 30 mil till vårt camp för natten. Vägen är i princip spikrak, inte en krök eller knicks på evigheter. När vi lämnade Darwin var det mer höga träd och vegetation och lite kuperat med berg vid horisonten, men nu har träden krymt till små buskar och det är platt som ett golv. Det måste vara döden att köra som guide på dessa vägar fram och tillbaka.
Vi stannade till vid en skylt på en avstickarväg, texten löd "WARNING no fuel for 500 km". Så där tog vi lite kort och sedan delade vi in oss i två lag. Vi skulle ha quiz i bussen. Det var alla möjliga sorters frågor och laget jag var i vann med en poäng, så var rätt jämt.
När vi äntligen anlände till campet, Banka banka, fick vi ännu en gång välja tält och även i dessa fanns det sköna sängar :) Efter en dusch åt vi middag på altanen som fanns, sedan satt vi i flera timmar och pratade medan månen steg på himlen. Det är med en helhäftig tant på kanske 70 bast, hon dricker rom och sprite (rom med cola är tjejdricka enligt henne), hon älskar dom gröna grodorna som bor i toaletterna och hon är riktig rolig att lyssna på. Campet låg precis vid sidan av vägen, men det var egentligen inget som störde då det kanske kom två fordon i timmen, och det är ändå den enda vägen genom Australien. Efter en trevlig kväll, som denna gång var en aning kylig, kröp vi i säng.

Ha det gött// Sofia

Vi lämnade Darwin för gott

Alarmet ringde precis när vi sov som skönast. Vi hade slocknat direkt när vi lagt oss igår och sängen va mjuk utan gnisslande ljud. Dessutom va det lagom varmt hela natten. Toppen! Definitivt den skönaste säng vi sovit i hittills i Australien.

Så, på söndagsmorgonen efter en god nattsömn i Darwin lämnade Darwin för gott. Dagen till ära bjöds det på åska och regn, så det kändes att vi lämnade staden vid rätt tillfälle. Efter ca två timmar i en något skönare minibuss stannade vi till vid Adelaide river inn. Där åt vi frukost, riktigt amerikansk sådan. Nämligen bacon, rostat bröd och omelett. Lite kuriosa är att buffeln i crocodile dundee har levt i området och nu var huvudet uppstoppat och upphängt på väggen i baren. (tog dock inget foto). När vi var mätta och belåtna presenterade vi oss själva igen då vi blivit en ny grupp med ny guide. Vår nya guide liknar Tarzan med korta, relativt tajta shorts, axellångt brunt hår och skägg. Han är en härlig prick som dessutom har ett ovanligt och roligt namn. Han heter nämligen sauce vilket i svensk översättning blir sås. Dessutom liknar han även Anders Timell. När alla presenterat sig hoppade vi in i bussen och det bar iväg ytterligare några timmar. Vi stannade till i staden Katherine där vi fick chans att handla något om vi så önskade. Sedan va vår nästa anhalt vårt Camp. Vi började med att laga lunch som idag blev hamburgare. Sen gick alla för att byta om till badkläder. Vi såg då 5 ljusgröna grodor sitta nöjt i ena toalettstolen. Mysigt... Som tur är, har vi en till toalett som det INTE bor grodor i. (vad vi vet) Därefter bar det iväg till national parken Nitmiluk där bland annat Katherine river rinner. Här hade vi olika alternativ att göra. Antingen betala dyrt för en båttur i 2 timmar eller betala för att paddla kanot. Vi kunde även välja att inte göra någonting, så Sofia, jag och några till valde att bada vid en plåtbrygga istället. Vilket kändes bra för både plånboken och själen då det är väldigt hett här i Katherine och den outhärdliga svetten rinner hela tiden. Innan vi hoppade i floden gick vi upp till national parkens center. Där fanns en utställning om naturens gång. Bland annat om kretsloppet om bränder och tillväxt av djur och växter vid torr -och regnperiod. Efter två timmar i det svalkande vattnet i hettan åkte vi iväg till nästa badställe, Katherine hotsprings. Jätte mysigt, luktade dock inte lika mysigt vissa stunder. Det va i alla fall en å som mynnade ut från Katherine river. Helt naturligt förutom en cementerad mur längsmed ena sidan. Tre olika avdelningar, en av dem va varmare än de andra av ån.

Cool upplevelse helt enkelt. :-) Efter 45 min satte vi oss i bussen igen och då bar det hemåt till campet. Vi lös upp av lycka när vi öppnade våra tält och såg att vi fått ordentliga vanliga sängar i dem. Sängstomme med fjädrar i madrassen. Awesome! Jag vände mig om mot utgången av tältet och sjöng "oh happy day!" mot tjejen som tagit tältet mitt emot och skrattade. Efter att vår roliga guide gjort supergod mat till oss och vi ätit, satt vi ner och hade en mycket trevlig stund. Denna grupp har mycket mer sammanhållning och vår "Anders Tarzan Timell" är en mycket bättre guide än vad vi hade på 3 dagars turen till Litchfield och Kakadu. (inte för att David var dålig men vår nya guide är mer organiserad.) Jag tror Resan från Darwin vill Alice Springs kommer bli kanon trots den långa långa vägen! Något mer som jag tror kommer bli bra är att få lägga sig i sängen i tältet trots hettan och utan AC eller takfläkt, vi har i alla fall en ordentlig SÄNG :-)

Ha det bra! / Gabriella

Kakadu nationalpark

Efter en värdelös natt så ringde klockan strax innan 6. Jag som låg överst i vår våningssäng hade haft ac:en precis över huvvet, och dom jobbar inte tyst om man säger så. (Senare på dan frågade jag mej själv varför jag bara inte vänt på mej och haft fötterna där i stället, men man kan ju inte va smart jämt) Jag hade inte heller någon kudde med mej, så väskan fick agera som det, va inte den mjukaste och fluffigaste kudde jag sovit på. Så det var faktiskt en lättnad när vi fick gå upp och äta frukost. När alla ätit och packad in sej i bussen bar det av mot nästa nationalpark, Kakadu. Vårt första stopp var vid ännu ett vattenfall, men för att komma dit var vi tvungna att gå ett par kilometer, först genom högt gräs där det kändes som vilken farlig orm eller spindel som helst kunde gömma sej, sen över klippor och stenar och över en å genom att balansera på en stock. Stigen gick även bredvid en flod där det satt många skyltar som varnade om krokodiler. Ibland var vi bara ett par meter från vattnet, ungefär där vi sett krokodilerna dagen innan ligga och ta igen sej. Det var tydligen 'bara' sötvattenskrokodiler som inte hade människor på sin matsedel men kunde attackera om dom kände sej hotade, och här skulle vi bada i närheten! Jo man tackar. Men vi såg inte till några krokodiler som tur va och när vi kom fram till vattenfallet kunde man ju inte låta bli att slänga sej i på en gång. Det var som en stor pool med kristallklart vatten som omgavs av 15-20 meters höga klippor på tre sidor och längst in ett vattenfall. Och vattnet var jätte varmt, på ytan svalkade det knappt, men det var uppfriskande efter vandringen dit under den stekande solen. Vi njöt av solen, vattnet och 'vykorts' utsikten nån timme innan det var dags att vända tillbaka.
För övrigt så var vägarna vi åkte på för det mesta grusvägar, hoppiga och guppiga sådana. Vi bokstavligen lyfte från sätena. Ibland var det som att åka på en tvättbräda, inte skönt kan jag lova i den bussen! Och det levde som bara den. Som tur var hade jag två par öronproppar i väskan som jag och Gabbi kunde plugga igen öronen med när det blev allt för outhärdligt. Vägarna var platta och raka, knappt någon sväng eller höjdskillnad alls faktiskt, bara mala på i ett oförändrat landskap, låga träd och buskar med brunt, bränt gräs under. Det är alldeles i slutet av torrperioden, i november kommer regnet så allt är nertorkat och nästan alla åar och floder är torra. Så jag skulle gissa på att vi kör på flodbottnar och liknade. Om några månader kommer allt vara översvämmat, vägarna avstängda och nästan all turistverksamhet nerlagd. Vägarna har mätstickor längs sidorna som visar ända upp till 1,4 m så det kommer mycket vatten!

Iallafall så åkte vi till en camping och åt vår medtagna lunch. Sen vidare till ett turistcenter som hade en utställning som berättade om aborginerna och deras livsvärderingar. Vi såg även en film om Kakadu. Efter det åkte vi och kollade på målningar på klippväggar som var flera tusen år gamla, gjorda av aborginer. Vår guide berättade också massa gamla historier och sägner om aborginer, deras andar de trodde på och om lagar och straff. Vi fick gå upp på en hög klippa och gisses vilken utsikt det va! Vi trampade även förbi stenen som Crocodile Dundee står på i en av filmerna och skickar något meddelande med hjälp av sitt lasso(?). Vid den tagningen hade nån aborgine gått förbi och sett det hela och sedan dess har Dundee varit portat från nationalparken och han får aldrig mer sätta sin fot där (reservation för felförstådd engelska;))
Efter den trippen så bar det av till campingen vi skulle spendera natten på. Denna gång skulle vi få sova i tält/hyddor, väggarna var bara nät och det var två vånings"sängar" i varje, det var typ bara en träskiva med någon sorts gummimadrass på. Så efter en dusch så hjälptes vi alla åt att fixa kvällsmat som denna gång bestod av buffelhamburgare, kängurukött, potatis och råkostsallad. Efter det var det bums i säng, och denna natt visade sej inte bli bättre en den första. Det var så sjukt varmt! Man kunde inte ens tänka tanken på att krypa ner i sovsäcken. Om man hade vikta knän så började svetten rinna direkt, man kunde egentligen inte ha några kroppsdelar ihop, för det blev alldeles för varmt och svettigt. Så vi låg där utfläkta både jag och Gabbi;) När jag vaknade under natten var jag precis genomblöt av svett, så ja, vi svettas i stort sett 24 timmar om dygnet här. Snö, som ni har hemma nu, känns så långt borta! (Iofs är det ju det också;))
Det var en lika stor lättnad denna gång när klockan ringde vid kvart i fem så vi kunde gå upp och äta. Nu skulle vi åka långt, typ två och en halv timme, och vägen den sista halvtimmen visade sej bli det värsta hittills. Jag kände mej som en sån där pingisboll som sitter fast vid racket i ett snöre ni vet. Studsade upp och ner och bältet var helt klart en nödvändighet, annars hade vi flugit ur sätena allihop. Vägen var enbart en liten sandväg ute i ingenstans verkade det som. Trädstammarna slickade sidorna på bussen och en gång körde vi över en flod, runt en halvmeter djup. David, guiden, satte då på lite Indiana Jones musik så det skulle bli lite spänning men bussen klarade det galant. Nu var det inte raka spåret utan "vägen" slingrade sej fram genom sanden. När vi kommit fram till parkering fick gå en liten bit innan vi hoppade på en båt som tog oss en några hundra meter. Det var som Grand Canion, höga klippväggar på bägge sidor och floden som ringlade fram i botten. Vi hoppade av båten och sen fick vi gå dom sista hundra metrarna till vattenfallet Twinsfall. Det var som dom förra med klippväggar och ett magnefikt vattenfall, här fanns det till och med en vit sandstrand men vi fick dock inte bada, tror det var på grund utav krokodilrisken. Efter en stund så var det samma väg tillbaka, och ut på dem hemska vägen, och till ännu en parkeringen och en stundande vandring. På skylten stod det att det var 900 m men det kändes såå mycket längre. Det tog säkert en halvtimme att gå, den sista biten innan vi kom fram till fallet så fick vi klättra och hoppa över och runt stora klippblock och stenar. Detta hette Jimjim, och var för tillfället torrlagt. Men "poolen" var alltid vattenfylld så bada kunde vi:) här var vattnet kallare än på dom andra ställena men dock skönt då det varit en jobbig väg att ta sej fram. Här var klippväggarna skyhöga, mellan 50-70 meter höga och vattnet var 40 meter djupt. Det var mäktigt! Gabbi beskriv det som att sitta i ett akvarium och det var det verkligen, kristallklart vatten och stora, svarta fiskar i som inte var rädda av sej.
Vi avnjöt vår lunch där och sedan var det bara att börja gå tillbaka till bussen och den avsvalkande känslan var som bortblåst. Detta var vårt sista stopp så nu hade vi bara runt fyra timmar kvar till Darwin som vi ska spendera natten i, denna gång på ett hostel:)

Efter att vi anlänt till Darwin och checkat in oss, fått lakan, slängde vi in en maskin tvätt, kostade fyra dollar och torktumlarn lika så. Men var lite kris med handdukarna så va tvungna. Och på grund av att dom tvättades så fick vi hyra handdukar, två dollar styck. Men sånt e livet;) Gabbi och jag delar rum med en jätte trevlig holländsk tjej som också hon har varit med på tredagarsturen och ska även hänga på ända ner till Alice Springs sen drar hon Cairns istället. Så efter en skön dusch och lite tillfixning så gick vi bort till en restaurang/bar och åt lite god mat. Vi var inte riktigt hela gruppen från dom tre dagarna men nästan, så var trevligt:) Dock hade vi fritt wi-fi i en timme så blev kanske lite för mycket osocial;) Jag köpte mej en rekorderlig cider men fy va dyrt det var, elva dollar! Men ack så god:)) Maten var billigare, jag fick en rejäl köttbit med pommes och sallad till för runt hundralappen:)

Imorgon drar vi ner till öknen, får se om vi överlever hettan, lär ju bli ännu varmare! Ha det gött, vi tänker på er där hemma i kylan:)

Kramar Sofia

Litchfield nation park

Den 25 oktober bar det av. Vid 06.50 blev vi upphämtade utanför Dingo Moon lodge som varit vårt hem våra första elva nätter i Australien. En liten 4 hjulsdriven minibuss stannade och vi hoppade in och det bar iväg mot Litchfield nationalpark. Påväg dit stannade vi först till vid ett matställe för toalettbesök och om någon ville äta något. Vår guide va då och hämtade en liten orm som vi fick hålla i om vi önskade, så det gjorde jag. Senare fick vi presentera oss själva så alla i gruppen skulle veta va vi hette och inte skulle vara så främmande för varandra. Den första sevärdheten blev vid ett område fullt med termitstackar "cathedral termit", där vi bland annat fick testa på att smaka på gröna myror om vi hade lust. Det va dock bara två stycken som testade. Jag va sugen, men övervägde att inte göra det, då jag fick idéer om att det kanske var urin eller att det skulle börja växa myror i kroppen på mig. Att tillägga så ogillar jag myror starkt när de bara rör sig på marken så att äta en vore väl då dumt? ... Därefter åkte vi till Florence falls vilket va ett underbart fint vattenfall. Där passade vi på att ta oss ett uppfriskande dopp.




Vi gick sedan tillbaka samma väg uppför en trappa med 135 trappsteg. Väl framme vid minibussen hoppade vi in och åkte till nästa badställe, Rockhole. Det va mer som en bäck med flera mindre vattenfall men dock lika vackert. Det kristallklara vattnet polade i harmoni med den övriga naturen. Efter ännu ett uppfriskande dopp bytte vi om och åkte tillbaka till matstället för att äta lunch. Vår lunch bestod av två kokta korvar var med extremt stora korvbröd. (trippelt så stora som pågens korvbröd). Efter en snabb och smidig lunch åkte vi till vår sista sevärdhet för dagen. Det blev en båttur på Mary river där vi blev guidade genom floden om de djur som lever där. En blandning av många fågelarter. Från några små fåglar som sprang på näckrosorna till ankor som höll till i strandkanten, örnar i trädtopparna och en större fågel som lever på land. Vi fick också se saltvattenskrokodiler simma omkring i vattnet, likaså såg vi en del ligga som förstelnade i strandkanten med öppen mun (deras sätt att kyla ner hjärnan). Efter vår guidade tur på Mary river åkte vi till Bark hut som skulle bli vårt hem för natten. Meningen va att vi skulle sova i tält, vi hade dock turen att bli uppgraderade till ett litet rum med AC. (två sängar i varje, några rum hade tre sängar). Att tillägga är att rummet luktade unket som gamla halvruttna stugor gör, vi hade även små ödlor som husdjur. Så frågan kan ställas om vi verkligen blev så mycket uppgraderade egentligen? JO klart vi blev det! Vad kan man räkna med när man befinner sig mitt ute i ingenstans? Det va ju inte så att man såg många hus längs vägen... I alla fall. När vi kommit till campet, lade vi först ur våra grejer i rummet och tog sedan en snabb dusch. I duschen hade vi nämligen även här sällskap av ödlor och på väggen in till toaletten/duschen satt en stor svart spindel. Faktiskt den första största vilda spindel jag sett, så självklart passade vi på att fotografera den. Vi gick sedan vidare upp på en kulle för att titta på solnedgången. Vi stod där och tittade ut över "paradiset i Lejonkungen", för ja det såg faktiskt exakt ut som i filmen. Kan ni tänka er när Simba i lejonkungen står och tittar ut över savannen och Mofasa säger till sin son "en dag kommer detta bli ditt" ... Det vi just hade framför ögonen va ett väldigt vackert ögonblick kan jag lova. :-) När vi fotograferat klart gick vi tillbaka nynnandes på "hakuna matata" och väntade på kvällens måltid vid grillen i baren. När alla samlats och hjälpts åts serverades det stekta grönsaker och kyckling med ris och jordnötssås. MUMS!
Vår guide David ville få oss att leka. Så halva gruppen ställde upp och va med i leken om att plocka upp ett cornflakespaket med munnen utan att börja knäna och därefter riva bort en bit så paketet blev mindre och mindre. En del va väldigt viga så det blev tillslut en vinnare som plockade upp den lilla biten som blivit kvar från golvet. Vi gick sedan och sov. Jag kan tillägga att en mjuk skön säng där hemma saknar man INTE LITE utan enormt mycket. Det värker i hela ryggraden efter dessa få nätter som vi varit här i Australien då sängarna inte varit så jätte bekväma och jag antar att det inte blir bättre... / Gabriella

Storslagen picknick i solnedgången

Trots att vi inte gjort så mycket idag gick dagen betydligt snabbare än vad den gjorde igår. Internetet vid vår bänk funkade inte som det skulle, så vi slog oss ner vid varsin dator på backpackers world travel istället. Där tittade vi bland annat på ett avsnitt av ensam mamma söker. När vi fördrivit ca 1,5 timme gick vi vidare. Vi stannade till i butiken Telstra för att ha hjälp med att starta upp simkortet vi köpte förra veckan. Vi fick då veta att Sofias mobil va operatörslåst så vi inte kunde använda hennes mobil. Min är däremot inte det. Så snubben i
butiken kunde skriva över vårt nummer från Microsimkortet till ett vanligt simkort som passar min mobil. Vilken tur! Vi gick därefter till mataffären Coles och köpte picknickkäk som vi skulle ha till kvällen. Vi klarade scanningsapparaten helt utan fel denna gång. Applåder till oss*
Väl hemma slappade vi i solen och i poolen medan tvättmaskinen gjorde jobbet att tvätta våra kläder. Mot eftermiddagen gjorde vi mat och sen blev det dusch. När klockan blivit tillräckligt mycket plockade vi med oss vårt käk och gick ner till stranden för att ha en mysig stund i solnedgången.
Eftersom det va Sofia och jag, så är det inte ovanligt med att vi slog på stort. Vi dukade upp en stor klase med vindruvor, ananas, mango, jordgubbar, mandariner, kex, ost och självklart också en flaska vin. MUMS! :-)


Detta passade vi på att göra för att få ett trevligt avslut av Darwin. När mörkret gjorde sitt intrång packade vi ihop och begav oss hemåt. Vi gick nöjda hem då picknicken blivit lyckad. :-)

/Gabriella

Ännu en dag med planering

Igår bytte vi rum för igår hade vi varit här i en vecka. Vi bytte till det billigaste. Det vill säga från vårt dyra dubbelrum med eget kylskåp till en billig mixad sovsal med 8 bäddar utan eget kylskåp. Kändes ledsamt, men det gäller bara 3 nätter så vi ska nog stå ut. ;-)

Som rubriken avslöjar så planerade vi igår igen. Det blev en bokning av flygbiljetter till och från Nya Zealand, buss genom hela Nya Zealand och några hostelnätter att checka in på när vi väl behöver dom. Det kan tyckas att vi är ute i god tid, men när vi inte har något att göra här i Darwin är det bäst att använda tiden till planering så vi slipper det senare. :-) Resan till Nya Zealand kommer nämligen avgå i januari och det ser vi fram emot.

Gårdagens planering tog två timmar så när det va klart hade vi ingenting mer att göra än att gå hem och laga mat. Därefter va det en lång väntan till att det skulle bli kväll så vi kunde kolla Facebook och hoppa i säng och ha en mindre dag kvar här i Darwin. Visst har vi det bra här i Darwin, men det är segt när vi bara går och väntar till att det ska bli torsdag då vårt andra äventyr börjar....

På eftermiddagen tog vi iaf en dusch för att få tiden att gå samt gick en promenad i en park i utkanten av stan. Vi märkte då att myten om att Australienarna är hurtiga stämmer. Då vi mötte många som va ute på sin kvällsrunda och en själv kände sig väldig lat. Vi gav oss löfte på att vi skulle bättra oss, speciellt när vi kommer över till östkusten med alla dess stränder. Så i vår ska vi försöka ge allt för Beach 2013.

Ha det gott/ Gabriella

Jumping crocodiles!

Den utlovade festen i förrgår blev inte av. När vi kommit tillbaka till vårt hostel och ätit våra kvällsmackor hade ingen av oss någon direkt festkänsla. Både va trötta och hade lite hemlängtan så vi gick och la oss istället, var och en i sina egna tankar.

Igår gick vi iallafall till hamnen, "Darwin waterfront", och slappade hela dan. Vi badade i den säkra lagunen och låg på gräset och solade. Ibland fick man dock ta en paus och lägga sej i skuggan under träden istället så man inte skulle bli stekt. Runt halv tre tiden när hungern började sätta in så drog vi oss hemåt och lagade mat som denna dag fick bli omelett med kassler och champinjoner och till det kokade vi makaroner och broccoli:) smarrigt:)
På kvällen gick vi åter igen till vår internetbänk och skypade med Sverige. Gabbi som inte hade fått tag på sin mamma på länge, var såklart jätte glad, och jag förstår henne:) Innan vi gick och la oss började vi även prata och göra upp planer för Nya Zeeland så då blev vi så uppe i varv så vi knappt kunde slå oss till ro för sängen. Det tog långt tid innan jag kunde somna, dels för alla planer som snurrade i huvudet och dels för värmen. Blir inte klok på hur den där ac:en på rummet ska va inställd!

Idag så väntade vårt första riktiga äventyr, Jumping crocodiles på Adelaide river! Bussen skulle avgå kvart i ett och färden dit skulle ta omkring en timme. På vägen stannade vi även till på två andra turistmål som dock inte alls var så spännande. Det första något reservat med fåglar, några fåglar såg vi då inte alls, och det andra någon sorts utställning om djur. Fattade inte så mycket av det. Men sen bar det av till dagens höjdpunkt, och det var det verkligen! Om man ska va riktigt ärlig så var det det roligaste på hela veckan, lr slog det verkligen kvällen me amerikanerna? Det är frågan;)
Iallafall, beroende på hur mycket folk det var med på turen så fanns det två båtar, en rätt stor och en mindre som kanske bara var tre meter bred och sju meter lång. Gabbi och jag hade pratat med australiensare i Indonesien som tipsade om just dessa hoppande krokodiler och sagt att vi verkligen skulle åka med den lilla båten för att komma riktigt nära. Så vi blev rätt så besvikna när vi gick ut på bryggan mot den stora båten, men lika glada och upprymda blev vi igen när det visade sej att vi bara behövde gå rakt igenom den stora för att komma till den lilla båten som låg skymd bakom:)
Och så bar det av ut på den stora floden. Det var en riktig "krokodil flod" med skitigt, gult vatten. Det dröjde inte många minuter förens första krokodilen visade sej. "Mataren" hänger på ett köttstycke på en lång pinne och börjar dingla och doppa det i vattnet. Båten kör mot land och krokodilen följer långsamt efter, lockad av köttet. Vi kör så nära land så krokodilen kan krypa upp på strandkanten och vi får chans att kort på den. Det var inget litet monster! Sen körde båten utåt igen, med krokodilen efter sej, och nu skulle dom få den att hoppa. Det gjorde den i sina försök att få tag på matbiten, som vid varje försök rycktes utom räckhåll, men tillslut fick den iaf maten och vi åkte vidare på jakt efter fler. Efter en stund åkande bromsar vi in igen och denna gången är det en ännu större krokodil, en redig bjässe! Vi gör lika dant me denna, får den att krypa upp på land, tar kort och sen ut och hoppa. Då dyker ännu en krokodil upp och dom avvaktar då med lockandet. Den nya krokodilen var tydligen gammal så dom ville inte starta någon fight och riskera livet på nån av dom. Så vi väntar till en av dom försvunnit, tror det va den äldre, och sedan börjar dom locka igen med ett dinglande, saftigt köttstycke. Denna gång tar det ett bra tag innan krokodilen ger sej på ett hopp. Alla sitter vi spända, lutade mot räcket me våra kameror, och helt utan förvarning slår han till med svansen i vattnet och vi får oss en rejäl dusch med saltvatten. Snacka om att vi blev förvånade! Han försvinner ner under ytan och simmar tydligen in i båtens skrov, en rejäl dunk. Spännande! Sedan visar även han några hopp innan han får köttet och båten vänder hemåt.
Men ännu en gång bromsar vi in. Dom har fått syn på en liten krokodil. Denna hoppar högre än dom förra, nästan hela dess kropp är över ytan och man höt verkligen hur käftarna slår igen. Bäst att hålla både fingrar och tår i säkert förvar! På vår väg till bryggan och tryggheten så matas även rovfåglarna. Dom kastar ut små köttstycken i luften som fångas upp av dom. Riktigt häftigt att se. Dom kom nära och jag fick ett par grymma bilder.
Sedan var det redan dags att åka hemåt och timmen ute på floden hade gått på tok för fort. Men det var helt klart värt pengarna och vi är glada att vi gjorde det:)

Tyvärr gick det inte att ladda upp några bilder här, men gå in på min Facebook, där finns det några stycken:)

//Sofia

Ännu fler bokningar:) och pengarna bara rusar iväg..

Dagarna rullar på här i Darwin. Finns inte så mycket att se och uppleva här känns det som så går och väntar på torsdag då det bär av till nya destinationer:)
Idag har vi skickat hem lite kläder, mest arbetskläder som vi hade i Indonesien. Totalt lättade vi vår packning med 3,8 kg:)
Sen gick vi på lite sightseeing nere i hamnen. Var jätte fint och det fanns en "säker" lagun så man kunde bada i havet. Vid denna tidpunkt på året finns den så kallade Jelly fishen i vattnet så det rekommenderas att man ej ska bada då den kan vara dödlig. Så imorgon bär det av dit ner igen för sol och bad:)
På hemvägen skulle vi bara stanna till på Backpackers world travel för att kolla jobb och boende i Adelaide på deras datorer, men blev fast där i flera timmar och det hela slutade med att vi gick därifrån x antal tusen fattigare.
När vi var klara med datorn så skulle vi bara ställa några frågor, men det blev visst så att vi bokade både boende i Adelaide, tåg till Perth och ett till äventyr som vi kan se fram emot:)

Nu ska vi ner till stranden, samma som igår men nu väntas fest istället:)

Ha det. Kram Sofia

Promenad på Darwins gator

Igår gjorde vi ingenting. Sofia låg ute vid poolen på vandrarhemmet medan jag låg inne och sov i det nerkylda rummet. Till middag blev det enkelt (spagetti och tomatsås). På kvällen hängde vi i centrum en timme vid vår Internetbänk. När tiden va ute gick vi och hängde utanför mc dolnads och använde deras fria halvdåliga Wifi sen va den dagen över.

Idag har vi däremot gjort lite mer. Vi har gått runt på Darwins gator och kollat om det fanns några affärer att ha. Va visst dåligt med det. Inget h&m eller gina tricot här inte. Hittade iaf två butiker som funkade. Så det blev lite shopping i form av shorts och solglasögon. Innan vi gick hem stannade vi till vid ett kontor och fixade vårt skattenummer (Tax file number). Hemma blev det råstekta potatis med kall kassler, turkisk yoghurt och grönsaker.
På eftermiddagen bokade vi en utflykt som ska göras på söndag. Sen promenerade vi ner till marknaden vid stranden igen och hade vår romantiska dejt. (som förra gången får vi ta det vi har. Dvs. varandra).Vi drack fruit shake medan vi promenerande längs stranden. Vi passade även på att skriva en hälsning till våra läsare. Vi tänker på er, våra kära.

-Hoppas ni uppskattar det:-)
När solen gått ner i horisonten, promenerade vi vidare till vår Internetbänk och därefter gick vi hem.

Kram Gabriella




Grym kväll med annorlunda party

Okej vad hände igårkväll då?
Jo vi gick till krogen som vi lovat. Sofia va jätte nervös och vågade knappt gå dit, men jag övertygade henne att gå eftersom vi lovat. Vi gick in på krogen, ovetande om vad som väntade oss. Vi gick direkt till baren då vi inte kunde urskilja våra "vänner" från all folkmassa. Direkt hoppade Fabian fram, en från gänget och då va det inte lika jobbigt längre. Han satt och åt vid ett bord nära ingången och hade då sett oss gå in. Sofia och jag följde med honom till sitt bord men gick sedan för att beställa varsin drink. Direkt när vi kom fram till baren blev vi bjudna på någon slags likörshots av några killar som började snacka. Vi skålade och svepte och sedan gick de vidare... Sofia och jag stod kvar i kön och det tog lång tid. Tillslut kom Fabian fram igen och frågade vad som pågick, vi sa att vi väntade och då väntade han bredvid. Efter ytterligare en tid fick vi tillslut beställa vår drink men innan det bjöd Fabian oss på tequila. När alla hade något att dricka gick vi tillbaka till bordet och snackade. Det va jag som fick hålla talan medan Sofia satt med sugröret i mun och drack. Ibland bjöd jag även till med lite visning av dancemoves bredvid bordet för att lära Fabian. När jag druckigt upp min drink bar det iväg för mig och Fabian till dansgolvet. Åh jag älskade det! De hade gjort upp en ring för de som ville bjuda på sina dancemoves. Jag började dansa utanför för att försöka lära Fabian men helt plötsligt va jag inne i ringen och alla runt om klappade händerna och gungade med i takt med musiken. (Jag som älskar att dansa, helst partydans kände att jag verkligen levde vid detta tillfälle). :-D Efter några snabba moves hoppade jag ur ringen och lät nästa komma fram och deltog istället i påpushningen. Det va så kul att jag ville ha det inspelat så jag sa till Fabian att gå tillbaka till bordet men när vi kom dit stod en drink serverad på bordet till mig. Efter en tid ville jag dansa igen så jag och en annan kille gick fram (jag hade då med mig kameran i handen). Efter en stund kom Fabian och sa att vi skulle dra vidare till nästa krog. Vilket jag inte tyckte behövdes men vi gick iaf. På vägen dit blev vi ett himlans stort gäng och alla verkade känna alla. När vi va framme va det dags att visa passet.(första krogen i Australien vi behövde göra det på men det kommer antagligen bli fler.)
Vi gick ner för trappor och gick direkt till baren, de skulle shota igen. (Jag höll mig ifrån det som vanligt.) jag roade mig istället med att filma och fotografera...
När de druckigt vad de kände de behövde gick vi vidare. Jag ville stanna och dansa men det ville ingen annan så vi gick. Då bar det av hemåt till Sofias och mitt boende. Vi skulle nämligen hem och hämta badkläder för vi skulle följa med dom och bada i en pool. När vi hämtat det vi skulle, mötte vi upp dom utanför grinden och sedan väntade vi på en minibuss som skulle ta oss till deras "ställe". I väntan på bussen försökte vi lära dom en del svenska ord. Bl.a. ordet "vacker". Det roliga med detta ord va att de uttalade det som "fucker" istället (finns film på detta).
Väl framme hade vi ett stort lyxhotell framför ögonen på oss. Vi gick in och våra nya vänner visste knappt vart vi skulle så vi började med att göra en runda upp och ner i hissen och de diskuterade om vilken våning vi skulle till. Tillslut kom de överens om att vi faktiskt redan va på första våningen så vi redan va rätt och gick då åt andra hållet genom receptionen... Först kollade vi läget i ett av killarnas hotellrum. Det tyckte vi va lyxigt men ena tjejen sa att detta va inte allt, för nästa rum vi skulle till skulle vara ännu mer lyxigt. OCH DET VA DET VERKLIGEN!
- först och främst ett helt okej lyxigt rum, sen kom överraskningen när vi gick ut på altanen... Vi hade kommit till paradiset för där framför ögonen på oss fanns en enorm varm swimmingpool med strand i ena änden. Poolen låg mitt i hela hotellet så om man inte ville simma över till baren kunde man ta gångbron som länkade samman hotelldelarna. Vi fattade inte hur vi hamnat här, det va som på film som en enda stor himmelskdröm. Men vi tvekade inte en sekund på att byta om och kasta oss i poolen. UNDERBART! Vi tog en simtur runt hela poolen och sedan bara njöt med cocktail som några av killarna simmade över till baren för att hämta till oss. Mot slutet blev det ännu en till cocktail och när vi va som russin gick vi upp och bytte om. Vi åkte sedan med en minibuss hem och låtsades tillhöra militären med att bara va tysta och smita in i bussen med tjejerna. Vi blev sedan avsläppta vid en bar lite längre bort från vårt vandrarhem. (De kunde inte säga vårt hostel för då skulle chauffören förstå att vi inte tillhörde dom.) Vi hoppade sedan i säng klockan 1.45. Kvällen hade varit helt otrolig. Jag ångrar inte en sekund att vi åkte till Darwin (många backpacker hoppar över Darwin då det ligger längst upp i Australien). Hade vi inte varit här på plats hade vi aldrig träffat på detta härliga gäng och inte fått uppleva detta paradis.. Ibland kan man allt ha en väldigt stor tur.

Sverige- Indonesien på 24 timmar

Vi kom på det att vi inte skrivit hur vi fick flyga när vi åkte från Sverige till Indonesien. Kanske inte är så kul för er att veta så här i efterhand, men för Gabbi och mej är det kul att ha sparat. Man glömmer så fort;)

Altså, vi åkte hemifrån runt klockan halv två på natten, mycket nervösa och förväntansfulla. Nu skulle vi äntligen ge oss iväg efter många timmars planering och förberedelser.
Der var Gabriellas föräldrar som skjutsade ner oss till Landvetter, så vi försökte sova det mesta av tiden. Det regnade och var ett redigt höstväder ute, så det kändes skönt att vi skulle lämna det och dra till ett tropiskt klimat istället:)
På flygplatsen checkade vi in bagaget och sen satte vi oss ner och åt jätte goda baguetter som Mildred ordnat. Vi hade redan checkat in oss på datorn hemma så det behövde vi inte styra med. Flyget skulle avgå åtta (om jag minns rätt) så halv sju sa vi hej då till Mildred och Roland, och gick upp till tullen. Igenom den och bort till rätt gate. Ännu lite väntan, påstigning och sen var vi iväg.
Och vilken häftig känsla det var att lyfta! Sög i magen gjorde det, jätte skoj (som sagt, första gången för mej;))
Första flyget skulle ta oss till London, så det gick rätt snabbt. Väl i London fick vi vänta några timmar, minns inte när nästa flyg gick, men på kom vi utan några problem. Nu skulle vi flyga ända till Singapore så tog 13 timmar. Det var ett stort plan, tre stolar vid vardera sida plus fyra stolar i mitten. Gabbi och jag satt i mitten, mitten;) Vi började med ett mål mat, sen vart det och börja plöja igenom underhållningen som fanns. Vi försökte lära oss lite indonesiska på språkprogrammet, var inte det lättaste, kollade på Madagaskar tre, och pratade me snubben bredvid Gabbi. Vi fick hans kort, men fråga mej inte va han jobba me;)
På slutet blev det riktigt segt, man fick träsmak i röven och började bli uttråkad till max.
När vi väl anlänt till Singapore, klockan var då runt åtta (?) på morgonen, så fick vi åka skytrain till en annan terminal och sen väntade sista flyget som skulle ta oss till Manado på norra Sulawesi. Det tog ungefär tre timmar. När vi landat fick vi skriva i var sitt visum och betala för det, genom tullen och passkontroll och sen ut i den kvava värmen. Utanför precis stod en kille me lapp med centrets namn på plus ett namn som vi inte kände igen, men vi går fram till honom och säger att vi ska till Tasikoki men att det inte är nåt av vårt namn på lappen. Han tar då upp sin telefon och visar ett sms. Där står mitt bland några andra, men dom har stavat Pettersson med a så pattersson;) Gabbis namn står dock inte med så han ringer ett samtal, och sen är det nog lugnt för han hämtar fram bilen och packar in våra väskor och sen bär det av mot Tasikoki:) Det bara öste ner regn när vi lämnade flygplatsen men det slutade snart. Vi har ju beskrivit i tidigare inlägg hur det såg ut, så tänker inte ta det igen. Tror egentligen inte att vi reflekterade över det så mycket just då, var så sjukt trötta efter resan så både jag och Gabbi nickade till på vägen.

Aa det var iaf vår första flygresa. Just nu sitter vi på vår bänk igen;) snart gå bort till puben. Ha en fin dag på er, vi tänker iaf ha en fin kväll:)

Kram Sofia

Effektiva tjejer!

Idag har vi varit mycket mer effektiva. Vi har hunnit med att skaffa australiskt simkort med Internet till Sofias mobil. (vi kommer ha det numret gemensamt.) På tal om gemensamt, vi delar på allt. Boende, mat och ekonomi samt skratt och äventyr. Helt okej från min sida. ;-)
Vi har även varit på banken och öppnat bankkonton och växlat in våra gemensamma indonesiska pengar. Gjort ett besök på posten och köpt ett stort kuvert att skicka hem våra onödiga arbetskläder i. Därefter besökte vi vår vän på backpacker worlds travel igen för att lägga till vårt australienska mobilnr i vår bokning och fick mer information. Bland annat ett reseförslag till nya Zeeland. ;-)
Sen gjorde vi en godgärning och lämnade in våra Foppatofflor på röda korset :-)
Innan vi gick hem kollade vi runt lite i affärer och jag köpte mig ett par Nike joggingskor som jag kan behöva till våra äventyr. Väl hemma bokade vi upp oss 3 nätter till, dock i det billigaste rummet denna gång. (mixad sovsal med 8 bäddar). Därefter lade vi en tvätt och sedan åt vi upp resten av gårdagens mat. Resten av eftermiddagen slappade vi i poolen innan vi tog en välbehövlig dusch. Nu vankas party trots att det är en tisdagkväll.

Ciao!

Ännu en till bokning gjord, party med militärer

Som sagt, igår ägnades dagen åt att planera vår resa. Men vi gjorde även annat också. Här kommer en återblick.

Först åt vi frukost på vandrarhemmet, dock inte lika bra som utlovat. Sen gick vi och vilade ett tag. (jag sov och drömde återigen en massa.) Sofia tyckte det räckte med vilotid vid 11 och väckte mig medan jag va nästintill död. Tillslut piggnade jag till och vi gick iväg. Vi gick först till turistbyrån och plockade broschyrer som vi tyckte såg intressanta ut. Sen slog vi oss ner och kollade vad vi egentligen kunde sortera bort. Därefter gick vi till disken och frågade om ex, vilket bussbolag som va bäst mm. Vi fick sedan veta att "backpacker worlds travel" va ett bra ställe att gå till för att få bra info och bokningar till olika äventyrsresor. Så vi gav oss iväg men stannade först i centrum för att fördriva vår timme med Internet och ha lite kontakt med omvärlden. När tiden va ute gick vi till mataffären Coles. (verkar vara motsvarigheten till Ica). Vi gick omkring och handlade lite allt möjligt och när det va dags att betala tog vi självscanningen. Det va en lärdom i sig. Många gånger fick personalen hjälpa oss men tillslut hade vi fattat hela scannings grejen och kunde betala. (820 sek. Så vi va inte snåla med frukt och grönsaker och allt va det va.) Därefter bar vi hem våra tre plastkassar och började med maten. Det va en sallad med grönsaker, makaroner, ägg och kassler med tzatziki som stod på matlistan. Gott va det vill jag lova :-)
När maten va i magen gav vi oss iväg återigen för att få mer information. Vi stannade först till i receptionen på vandrarhemmet och frågade om de visste något sedan gick vi till det omtalade backpacker Worlds travel. Där mötte vi en jättetrevlig kille som gav oss massa information. Efter mycket prat och visningar av bilder bestämde vi oss för att boka vår 14 dagars resa som kommer att avgå nästa vecka. Den kommer att ta oss från Darwin ner till Adelaide via Alice springs. Så rakt genom öknen av Australien. :-D. Då kommer äventyret verkligen börja!
När resan va bokad och betald gick vi återigen till vår "Internetbänk". Helt plötsligt kom det fram ett härligt gäng amerikaner som jobbade inom militären/flottan. Eftersom Sofia satt på en annan bänk och pratade på Skype va det mig de pratade med. De försökte övertyga mig om att vi skulle hänga med dom på en dagstur till ett berömt vattenfall nästkommande dag. Men jag visste att denna tur skulle ingå i vår 14 dagarsresa så försökte säga nej till dem. De fortsatte att försöka övertyga och det hela slutade med att vi alla gick till krogen. Sofia och jag blev bjudna på två drinkar var och vi hade en jättetrevlig kväll. Mycket trevligare än vad vi räknat med. Då vi hade räknat med att gå hem till sängen efter "Internetbänken". Innan vi kramades hejdå, gav vi löfte om att ses på samma krog nästkommande kväll också! Vi gick sedan hem och käkade en macka och hoppade därefter i säng. (jag hade dock druckigt för lite vatten så alkoholen slog till rätt bra, då det snurrade runt i huvudet på mig länge innan jag kunde somna.)

Hej hej!

AUSTRALIEN!

Nu har resan verkligen börjat och det känns!

Efter att vi fått ut vårt bagage och allt gått bra genom tullen och hela flygproceduren gick vi till en dam bakom en liten disk som sålde biljetter till transferbussarna. Vi köpte en biljett och precis innan vi skulle gå till bussen kom en man fram till oss. Han frågade om vi hade tänkt besöka "Kakadu national park", vilket vi kanske tänkt göra. Han frågade för att han sålde biljetter dit, dock för 10 aus$ medan biljetten egentligen va värd 25. Vi stod och tvekade och fattade egentligen ingenting då vi inte alls fått mkt sömn under resan. Tillslut gav han oss biljetten och sa att vi fick den och gick. Även detta fattade vi knappt och stod mest som fån men vi tackade iaf. Vi plockade ner den och gick till bussen. Efter lite stopp på vägen för att släppa av folk till sina boenden va vi framme vid vårat (dingo Moon lodge). Vi checkade in och upptäckte att allt hade flutit på utan några som helst problem. Vi va nu i Darwin i Australien, incheckade på vårt vandrarhem 7 dygn framöver och nu fanns ingen mer fast planering....
Rummet va litet men innehöll en stor säng, ett kylskåp, ac och en takfläkt. Allt det vi behövde. På eftermiddagen gick vi runt lite på gatorna. Såg att publivet här va livat en söndagkväll. (Sofia kände sig hemma) ;-) Det va som visfestivalkänsla - underbart! Vi hittade gratis Wifi, dock finns det en gräns på användandet. Endast 1 timme var 6:e timme ute vid centrum och varje gång måste man acceptera villkoren..
På kvällen gick vi till en marknad som är varje torsdag och söndag klockan 16-21. Jätte trevligt. Vi köpte oss en fruktsallad och taco och gick sedan och satte oss i den mjuka sanden på stranden för att gemensamt med allt folk titta på solnedgången. solen va eldröd och gick snabbt ner i horisonten, kvar fanns havet med sina mjuka vågor att titta på. Denna stund va riktigt romantisk, det fattades bara en killdejt ;-) När vi ätit upp gick vi tillbaka till vårt boende. Tog en dusch och hoppade i säng. Det hade varit 2 långa dygn.

Idag ägnar vi dagen åt att planera vår resterande vecka här i Darwin.

På återseende
/ Gabriella

Flygplan, flygplatser och en massa väntetid

Flyget lyfte altså klockan två från Manados flygplats. Väntan var ganska lång och seg. En Indiones började prata me oss, han satt på samma bänk, men den konversationen var ganska hackig och svårförstådd. Ibland undrar jag om vi ens pratade om samma sak;) Han tyckte jag såg mycke äldre ut än jag var, måste va första gången i mitt liv jag har hört det;) Men han var snäll och hjälpte oss att få ut våra biljetter:)
( En sak till innan jag glömmer bort det; INGEN kan uttala mitt namn. Dom säger nåt 'soffla' och har jätte svårt me i:et. Så här heter jag Soffla Pattersson. Dom hade stavat mitt efternamn så första dagen;))

Iaf blev klockan tillslut tolv så vi kunde checka in och två lyfte vi. Det flyget tog knappt tre timmar, till Jakarta. Där fick vi hämta ut vårt bagage och checka in det igen och sen sitta och vänta vid gaten runt en och en halv timme till. Flyget mot Singapore lyfte halv åtta, det skulle ta två timmar men landade ungefär en halvtimme före utsatt tid. I Singapore skulle vi bara haft en timme på oss att byta flyg så vi tyckte det var jätte skönt med 30 minuter extra men när vi kommer ur planet står dom med en lapp med Gabbis och mitt namn och vårt nästa flyg uppskrivet på. Så det var bara att sätta sej på elbilen, typ en golfbil, som dom ledde oss till och sen bar det av, genom hela flygplatsen måste det varit. Skulle säkert tagit en halvtimme och gått hela den sträckan. Fort gick det med, förbi allt folk, gater och incheckningar. Vi fattade typ ingenting, men kul var det;) Tillslut släpptes vi iallafall av vid rätt disk och vi kunde få ut vårt boardingkort och gå till rätt gate. Tur vi inte behövde greja med vår packning också! In på flygplanet, denna gång ett redigt stort och lyxigt plan. Flygningen ner till Perth skulle ta fyra, fem timmar, så under den tiden han vi kolla på film, äta god mat och sova en sväng, iaf Gabbi.
Även här fick vi hämta ur vår packning, men innan det fick vi gå igenom en passkontroll. Vi har varit lite oroliga för att vi måste visa upp att vi har biljett hem (vi har ingen) men tjejen bakom disken var jätte trevlig, välkomnade oss till Australien och vi fick gå igenom och hämta ryggsäckarna, gå förbi tullhunden som letade efter mat i packningen och ut på själva flygplatsen.
Nu hade vi bara ett flygplan till vårt slutliga mål, Darwin. Det skulle avgå halv nio på morgonen så här hade vi ytterligare timmar att fördriva. Efter att ha slagit oss ner på en stolsrad och studerat skärmen med avgångar, upptäckte vi att det enbart var avgångar till andra länder, inga inom Australien. Så Gabbi går och frågar och det visar sig att vi är på fel terminal. Vi får då ta en buss som tog runt tio minuter bort till en annan terminal och med det får vi vår första skymt av landet, kändes så spännande:) Väl framme checkar vi in bagaget en sista gång och slår oss ner och väntar. Flyget avgår, och denna gång blir det ytterligare en film och frukost på det. Kvart över ett landar vi och med det har vi äntligen kommit fram!:))

Detta som var min första resa, har nu flugit med sju olika plan på två veckor. Så nu får det räcka för ett tag, nästa gång blir nog när vi drar över till Nya Zeeland:)

Ciao Sofia

Kungkungan bay resort

I fredags var som sagt min och Gabbis sista dag på Tasikoki, och det "firade" vi med en liten sovmorgon. Efter lite frukost bar det av till Kungkungan bay resort som är ett litet paradishotell vid havet. Vi låg enbart och slappade vid poolen hela dagen, tog bara ett break för lunch mitt på dan och en toastmacka innan hemfärd:)
Solen tog som bara den! Blev röd med typ en gång, även fast vi smörjt in oss med hög solfaktor. Felet var väl att vi inte gjorde det på en gång, utan efter några dopp i poolen. Så på eftermiddagen blev det att ligga i skuggan istället.
Taxin vi åkte med denna gång var i mycket bättre skick än dom förra vi åkt med. Detta var en mer jeepaktig, lite högre bil. Tommy, chauffören, var jätte trevlig och kunde bra engesla. Han hade en liten röd discolampa och bra musik så vi fick tillslut känna på att åka discotaxi:) Han hade även en mikrofon, och jag fattade att det var en högtalare på taket så alla kunde höra oss, att sjunga i men det var lite för mycke för oss;) På hemvägen hamnade vi bilkö, människor och bilar överallt! Det tog säkert minst en halvtimme att komma ur det kaoset men tillbaka kom vi och då var det bara att börja packa. Taxin skulle komma fem morgon efter. Två andra skulle också åka vidare på lördagen men deras flyg gick redan vid åtta medan vårt gick två men lika gärna som att sitta på centret och vänta ut tiden så tyckte vi att vi kunde göra det på flygplatsen plus att vi delade på taxikostnaden;) Vi måste leva snålt nu månaderna fram över.

Både Gabbi och jag tyckte det var jätte skönt att lämna Indonesien. Dessa två veckor har gått fort och vi har varit med om mycket men det känns som vi redan fått nog av Asien. Nu väntar äventyret nere i 'down under'!:)

Kram Sofia

Vem skulle överleva längst?


Nu när vi fått sett oss omkring i ett u-land kommer ju givetvis också funderingarna. Så som "hur känns det att bo i stort sätt bara ett skjul till hus jämte vägen där avgaserna flödar från tutande lastbilar, mopeder och plåtskal till taxibussar?" "är dessa människor lyckliga?" "går barnen i skolan och har föräldrarna jobb?" "äter de någonsin någon lyxmat?" "finns det ekonomiskillnader även i ett u-land?" "hur kommer det sig att dessa människor är födda här och vi är lyckligt födda i Sverige?" ... Ja det är många funderingar som bubblar upp i huvudet på mig när jag tänker på skillnaden från vad jag växt upp med.
Men de två största funderingarna är nog ändå "hur kommer det sig att det kan vara så orättvist, att det finns I-länder och U-länder och varför alla inte fick samma ekonomiskasamhälle?" samt "vem överlever längst, de fattiga eller de rika?"

Den sista funderingen funderade jag på mest. Ärligt talat tror jag U-länderna klarar sig längst. Tänk såhär, I-länderna har byggt upp sitt elektroniskasamhälle och var och varannan unge ska ha den nyaste IPaden, IPhonen, plasma/LCD - tv:n etc. och allt sker i luften så som Internet, Gps och telefon. Dessutom ska allt jobb ersättas med robotar. Människor i I-länder har liksom tappat greppet om hur det är att vara människa på något vis. I takt med utvecklingen tappar mänskligheten kunskap om hur man ska överleva. Tänk, om ett fenomen skulle uppstå så alla tekniska prylar gick sönder och inte kunde repareras, hela industrisamhället skulle kollapsa. Kunskapen och arvet om hur man skaffar mat för dagen utan maskiner har gått förlorat i takt med utvecklingen. Finns ingen ström, finns inget Internet och därmed inte Google som du kan fråga hur du sår och skördar med en oxe eller häst för att skaffa mat. Detta har däremot människorna i U-länder kunskap om för de har inte gått miste om den kunskap tackvare sin fattiga situation. (idag åkte vi förbi X antal bönder som arbeta med sin oxe.) De är vana vid att slita, va utan vatten, bo smutsigt och vara utan elektricitet. De är säkerligen också mer immuna då de inte haft medicin de kunnat slänga i avloppet och därmet inte gjort bakterier resistenta.
Så om ett fenomen skulle uppstå så att allt det I-länderna byggt upp skulle kollapsa, så tror jag U-länderna vinner priset om överlevnaden. Jag är övertygad om att det kommer kollapsa förr eller senare men när, det har jag ingen aning om och det vill jag heller inte veta eller vara med om för jag tillhör en av alla förlorare...
Så vilket är bäst? Att vara fattig nu och leva sen eller att vara rik nu och inte leva sen.

Det är rätt skönt att vara "någorlunda rik" så att man kan leva och se sig omkring, dock är det sorgligt att se att skillnaden mellan fattig och "någorlunda rik" är STOR.

Många kramar från Gabriella till mina vänner i det industrialiserade Sverige!

Riktig trevlig kväll

Idag var Gabbis och min sista arbetsdag, för imorgon har vi vår lediga dag:)) ska bli såå skönt. Vi har beställt taxi till ett hotell/ spa så ska bara slappa vid poolen hela dan.

Som av en slump så hade dom som har hand om centret beställt bord på en resturang tills ikväll så hela gänget har varit iväg på trerätters buffé. Mycket gott! Var ett bra avslut på dessa två veckor här. Det var en jätte fin resturang och ett härligt väder, vi satt ute i endast linne, shorts och klänningar, inga mygg som störde heller. Det är verkligen härliga människor man har lärt känna på bara denna korta tiden. Det har både kommit till och fallit bort lite folk under tiden, men ikväll var vi 5 svenskar, 3 storbritannier, 3 belgier, 3 från Australien, 2 från Frankrike, 1 norska, 2 indonesier plus några jag inte har full koll på.

Även om jag skulle åka samma runda tio gånger skulle jag nog inte vänja mej. Va lika stor upplevelse som förra gången när vi åkte till affären. Så annorlunda mot Sverige!
"Det luktar minst tio gånger värre än att åka förbi Vimmerbys reningsverk.."
Då är det illa, vill inte ens tänka på hur det är att bo där.
Det var oxå lite märkligt när vi åkte till resturangen, åkte in på några typ små bakgator innan vi kommer fram. Sånna kontraster!

Nu är vi iaf tillbaka på Tasikoki. Sängen står näst på listan. Tror alla är rätt mätta, trötta och nöjda med kvällen. Och imorgon taggar vi sol och bad:)

Godnatt
// Sofia

Oct. 09, 2012

Vi hade en riktigt skön lunchrast idag:) fläktade gutt i skuggan under träden på uteplatsen. Nu har vi slutat för dagen, duschen är gjord och nu väntar vi på maten. Spännande att se vad det blir ikväll. Jag gissar på ris! Tror jag har rätt faktiskt.. Såg föresten en ödla idag, fast ingen man ser i Sverige, denna va minst en halvmeter. Coolt.

Hej svejs
Sofia

Drömmen om Australien

Hej på er alla kära läsare:)
Idag har det inte hänt något speciellt spännande här på andra sidan klotet mer än att det har regnat. Och så skönt det va! Blev riktigt behagligt. Det finns inget varmvatten i huset, vattnet värms upp av solen, så eftersom det inte har varit lika stekande varmt så var också duschen svalare. Om den ändå kunde va så när man va som svettigast;)

Idag när vi satt och gjorde olika små miljöberikningar, började Gabbi sjunga på "I have a dream" och det gjorde att vi kom in på våra drömmar. Jag har väl aldrig haft nån redig dröm så, men en kille från Belgien sa att han hade drömmen om att få besöka alla länder, "man går bara på jorden en gång och det måste man ta vara på". Han ville inte ha något tråkigt jobb utan bara göra det han tyckte va roligt. Och Gabbi o jag är faktiskt mitt uppe i det, att ta vara på vår tid, vi släppte allt där hemma och drog iväg. Vi har redan upplevt så mycket som är så annorlunda mot lilla Sverige och vi har förhoppningsvis nästan sju månader framför oss att fylla. Kommer bli så spännande och roligt!:)
Sen började samtalet spåra lite, men det är en annan historia;) Alla verkade trötta och sega idag, så varit lite flummigt, men ack så roligt:)

Som sagt, vi längtar så till lördag då det bär av ner till Australien. Kommer bli grymt:)

Nähä alla verkar dra sej ut mot uteplatsen, kanske ska gå ut och sällskapa lite innan sängen:)
Gokväll på er// Sofia

Tack till våra läsare

Måste bara berätta att vi tycker det är jättekul att höra att så många läser vår blogg. :-) Riktigt kul när ni kommenterar och skickar oss några hälsningar också! Dock är vi lata med att kommentera tillbaka:/ sorry*
Vi börjar snart undra hur många det är egentligen som följer oss, för vi börjar förstå att ni är rätt många då man hör om en ny läsare nästan varje dag. Riktigt kul! :-)
Tack för att ni är intresserade och tycker om vår blogg. Vi är som sagt inga fantaster på att blogga ;-)

// Gabriella :-)

Beach-cleaning

Till att börja med känns det som att vi varit här i evigheter men även också som att vi kom igår. Jag blir tröttare för varje dag som går. Jag är verkligen inte någon morgonmänniska så tycker inte om att börja jobba vid 6 varje dag. Dessutom måste vi vänta till fredag innan vi får vår lediga dag.(Alla får en ledig dag som de själv får välja och skriva upp sig på. Dock får endast 3 volontärer vara lediga samtidigt.)

Vi börjar redan sukta efter mjölk, skinka, kött, pasta, choklad och gröt...

Varje kväll innan vi ska sova ligger Sofia och läser om Australien i sin guidebok och berättar för mig om allt spännande. Sedan redan första dagen här på centret har vi längtat efter Australien och peppat inför det. Vi är så förväntansfulla inför nästa vecka! :-) (Inte för att vi vantrivs här, men vi längtar efter friheten att få göra precis vad som faller oss in och uppleva mer).

Igår kändes luften nästintill kvävande och varit vindstilla. Efter lunch hörde vi även åskan mullra så luften känns antagligen så tung för att regnperioden snart är här. Vilket den faktiskt bör vara i början av november.

Efter alla arbetsrutiner med djuren var det dags för alla att gå till stranden och plocka skräp innan vi fick sluta. (Det görs varje söndagseftermiddag.)
Vi alla tillsammans plockade ca 10 säckar med skräp. Jag nämner det för att ge er en inblick i hur faktiskt mycket skräp havet kan dra med sig in och hur mycket skräp människor bara lämnar efter sig. Jag själv tycker att vi gjorde ett bra jobb igår.
En liten hjälte finner vi i oss alla om vi på ett eller annat sätt är miljömedvetna och slänger skräp i papperskorgen där det ska vara.

Ps. vi glömde skriva i inlägget i förrgår att här är det killarna som sminkar sig med kajal, ögonskugga och rouge. Det är sällan det är tjejer som bär smink.

Hoppas ni hade en bra bakfylledag/söndag :-)

/ Gabriella


Dragkamp med orangutangen

Ja det är vad jag hade idag på morgonen... okej, låt mig förklara. Det va så att jag klättrade upp på orangutangernas burtak för att lägga ut ormbunkar och inpaketerade frukter som de skulle kunna fiffla med som aktivering. Det va bara det att ena orangutangen tyckte det va roligare att leka med mig. Han klättrade upp och drog upp fingrarna genom gallret och petade på mina fötter och nästintill satte in fingrarna i hålen på mina foppatofflor. Inte allt för trevligt då man inte har jätte bra balans på ett nät 5-8 meter upp i luften, dessutom tänker tanken "kommer nätet att hålla, ser jag några rostmärken?"... Jag förflyttade mig i alla fall vidare och naturligtvis följde orangutangen efter. Vid en stång som går rakt upp va det ett hål så orangutangen fick upp hela handen och armen och självklart grabbadd tag om min säck jag hade ormbunkarna i. Det va då dragkampen började! Han drog ner och jag höll kvar. Stark och envis som synden. Jag försökte distrahera honom med att lägga fram några gamla bananer jag hade inom räckhåll men det va ingenting som intresserade han. Tyvärr hade jag min korg med den nya frukten upphängd på en pinne en halvmeter för långt bort så den kunde jag inte ge för att distrahera. Vår teamledare stod nedanför och försökte distrahera honom med att ropa hans namn men leken med mig va intressantare...Tillslut fick jag ge mig och släppa taget om säcken så jag kunde arbeta vidare med min frukt. Lyckligtvis fick jag då arbeta ifred :-) När jag klättrat ner såg jag att han hade petat ut säcken via ett hål längs med marken. Jag förstod att han gjort det för att fresta mig att dra tag i den. Men jag tänkte inte utsätta mig för en till lek med honom så jag gick vidare. När jag vände mig om nästa gång hade han tryckt ut säcken i hålet vid sin matkorg för att fresta mig igen. Ännu en gång lät jag säcken och orangutangen va. Tredje gången jag tittade hade han tryckt ut säcken ovanför matkorgen så han knappt nådde den längre. Jag stod då och filmade honom och efter ett tag tröttnade han och gick iväg, då smet jag snabbt fram och ryckte tag i säcken och äntligen va säcken i mina händer igen och hela leken va över! :-)

Som sagt, idag tillhör jag teamet Borneo. Har haft orangutanger, gibboner och björnar att fixa med. Nu är snart frukostrasten över och det är dags att gå ner och miljöberika åt de söta liven :-)

På återseende // Gabriella

Tasikoki wildlife rescue centre


Vi har nu snart varit här i en vecka och börjat komma in i rutinerna och börjat vänja oss med värmen.
Volontärjobbet består i mestadels av att endast rengöra stora fågel-och björninhägnaden,(resten gör djurskötarna)på morgonen hämta gräs från "wonderland" (ett område med gräs och några träd och med stekande het sol mitt på dagen) samt utfodra vissa djur med frukt och gräs. Detta utgörs av tre olika team som är ansvarig för olika djur. Teamen är Primates, Birds och Borneo som har en teamledare och gruppen består totalt av ca 4 volontärer. I stora drag byter man team var annan dag och det är sällan man är samma gruppmedlemmar flera dagar i sträck. Innan och efter lunch ägnas tiden åt miljöberikning, vilket betyder att man hittar på alla möjliga grejer att ge djuren så de håller sig aktiverade. Oftas binder vi in skuren frukt i bananlöv och lindar tunna lianer runt, lägger hundpellets/torkad majs eller frön i majslöv och lindar in som små paket. Detta älskar djuren! :-) Har man bra fantasi kan man göra vad som bara det är naturligt material som används och inte tar för lång tid att göra. Till kvällen fryser vi in någon mat som vi rört ihop så det blir som isbitar. Dessa är till för att djuren ska vara aktiverade längre då det tar längre tid att äta maten.

Så vår dag börjar klockan 6 då vi gör morgonrutinen sen vid 8-9 äter vi frukost. Mellan 9-11.30 gör vi någon form av miljöberikning. Sen vid 11.30-13 äter vi lunch och kanske sover en stund. Sista passet är till ca 15.30 och då är det eftermiddagens miljöberikning som gäller samt att ge djuren maten som djurskötarna har plockat. (högre vegetation). Därefter går vi med tunga steg upp till huset och tar oss en välbehövlig dusch och sedan kopplar upp oss mot det halvfungerande Internetet. Vid klockan 18 serveras middagen och sen slappar vi fram till 21 då de flesta gått till sängs.

Vad tycker vi om maten som serveras här då?
- enformig!
Den består av RIS, är vegetariskt och det knappt erbjuds några animaliska produkter. Vissa dagar är det fisk eller ägg. Varje dag är det något som är friterat. (Kan vara hel potatis eller fisk med ben.) Eftersom man inte får dricka vatten här, dricker vi vatten från köpt vatten (stora dunkar.)

Huset vi alla volontärer bor i består av två våningar. Nedre plan är en stor information/utbildningssal. Övervåningen består av två toaletter, 4 duschar, ett litet pentry, en matsal/samlingssal och 3 sovsalar. I sovsalen som vi sover i är det 6 våningsängar. Just för tillfället är alla bäddar fulla. Själva boendet är helt okej med tanke på vad vi har rest till för land med dess status

Dygnet runt känner man sig mer eller mindre svettig. Solen steker som mest mellan 9-14. Sofia har varit uppmärksam på att solen steker näst intill rakt ovan ifrån = bildas knappt ingen skugga. (smart tjej ;-)).När solen går i moln på eftermiddagen är det mer behaglig värme och det är riktigt skönt när det fläktar! Duschen är det skönaste på hela dagen:-)

Syrsorna låter som om grannarbetarna skulle jobba för fullt med sina vinkelslipar. Med ett livligt ljud av syrsor blir det rätt som det är helt tyst, som om en bomb hade slagit ner, dock är det bara ett fåtal minuter med uppehåll och sedan är de igång igen med sitt högljudda läte. Det sägs att det inte är ett malariaområde här och det kan nog stämma då vi inte sett så många myggor, dock kryllar det av myror som bits. Det är från pyttepyttesmå till uppemot en halv cm stora. De är röda och även svarta och ger onda, irriterande bett. Fy för myror!


Ps. Sofia hälsar att ni kan ha så himla kul på era fester ikväll!

Kram Gabriella



Taxi

Taxi i Indonesien

Gabbi och jag hade skrivit upp oss på taxilistan för att åka till supermarket, så igår efter jobbet och en välbehövlig dusch bar det av med tio andra volontärer. Vid klockan fem väntade två minitaxibussar på oss utanför, och dom är ju ett kapitel i sej. Det var inte mycket mer än ett plåtskal; det fanns inget riktigt golv, bara direkt på själva plåten, jätte lågt i tak, inga bälten, dörren va inte stängd på hela resan och bakrutan var av nån sorts (hård)plats. Lite roligt var det också när en av de lite mer erfarna berättar att hon är lite förvånad över att det inte är en discotaxi, en som spelar dålig, hög technomusik och har discolampa och tillochmed discoljus. Lite synd att vi inte fick åka en sån kan tyckas för vi mötte flera på vägen hem, helt neonblåa inuti, passade rätt bra in på färgen på bussen faktiskt;) Hade varit skoj! Det tog oss 45 långa minuter att komma till affären (inte något tre-minuter-fram-till-Frödingeaffären här inte) och det går inte riktigt beskriva resan dit. För det första är det vänstertrafik, vägarna jätte smala, mopeder och människor överallt och jag har inte riktigt kommit underfund med om dom har några trafikregler. Ibland blev lukten outhärdlig, det var en blandning mellan fiskrens, bränt gummi, avgaser mm. Och tutar gör dom i massa! På allt och alla verkar det som. Husen är inte mycket mer än skjul med plåttak och affärerna längs gatorna ser ungefär som våra marknadsstånd. Och dessa mopeder, mest EU moppar, som åkte kors och tvärs.Vanligt var det att pappan körde, mamman satt bak och i mellan dom hade ungen trycks in. Såg lite roligt ut;) Gabbis kommentar på vägen dit ”Jag är jävligt glad att jag är svensk”. Ungefär så kände jag också.

När vi var inne i affären blev en av dom andra svenskarna fotograferad, bara det känns lite weard. Och vi blev verkligen uttittade! Gabbi och jag handlade för ca 167 tusen. Det ni;) Men det var ju i Indonesisk valuta, så i svenska ungefär hundra kronor. Och när vi skulle lämna parkeringen kändes det som vi var en kungafamilj; alla vinkade och ropade hejdå, vet inte om dom gör det till alla eller för att vi är utlänningar, som vi nu kan kalla oss;) Medan vi var inne i affären hann det bli mörkt ute, och bussen vi åkte i hade inga direkta lysen (supriiise) så chauffören tände lyset inne i taxin så dom vi mötte åtminstone kanske kunde se oss. Och inte nog med detta så började bilen gå hackigt, så ett tag var jag rädd att vi skulle bli fast där. Men som tur va, var det nog bara soppa som fattades för efter ett stopp på bensinstationen så gick det hela vägen hem:)

Men för övrigt så var det bra;) Kul att ha upplevt det iaf.

På återseende// Sofia

orangutang på vift och uppdatering

Internet fungerar igen efter strömavbrottet men det laggar ihop med jämna mellan rum... så vad har hänt sedan vi anlände hit i måndags eftermiddag? jo först och främst rymde en orangutang igårmorse, så alla fick låsa in sig i huset, stänga alla dörrar och fönster. Detta hände innan frukost och jag själv tyckte det va riktigt spännande. Vi fick till och med se orangutangen när den gick vid uteplatsen. Han stod upprätt och inspekterade en kvarlämnad flaska som stod på ena bordet. Tyvärr hann vi inte fram med kameran, men det såg riktigt roligt ut. B-) När han gått vidare kom 3 djurvårdare med varsin lång bambupinne och föste orangutangen framför sig tillbaka till sin anläggning. Eftersom detta inträffade tog det ca två timmar innan man kunde va säker på att orangutangen va inlåst och det va säkert att gå ut, så jag passade på att sova lite till :-) Vi hade dock tur, för förra veckan hade orangutangen rymt och då hade den till och med klättrat in genom ett fönster till köket på övervåningen i huset. Men som sagt det va förra veckan, då vi inte va här :-) När det va säkert att gå ut, fick vi 4 svenskar som va nya volontärer en rundtur på centret. Därefter fick vi ledigt hela dagen så vi gick och vilade ett tag innan vi åt kvällsmat. Sen blev det faktiskt tidigt i säng igen. (Värmen gör en totalt slut...)Idag då..Idag var vår första arbetsdag. Vid kl. 06 började arbetet. Vi tillhör olika team. Sofia va i teamet primater. Hennes team plockade gräs av olika slag till småaporna. Jag däremot va i fågelteamet, där jag tvättade ur matskålar och skrubbade ur en av poolerna i fågelanläggningen. Mina teamkamrater rensade bort gamla fruktrester och gjorde det trevligt i anläggningen. Sen gick vi vidare och doppade ormbunkar i honungsvatten och tryckte in i gallret till några papegojor av något slag. Därefter va kl. 8 och vi tog frukost. Efter frukost gjorde vi miljöberikning av olika slag i våra olika team. När alla va klara hjälptes vi åt med att lägga torkade palmblad på småapornas burar för att skydda mot hettan.. Sen va det lunch och vi va lediga resten av dagen :-) Den lediga dagen ägnade vi åt att sitta ute med våra telefoner uppkopplade då vi inte ville gå miste om att få kontakt med omvärlden. Dessutom blåser det riktigt skönt idag. Inte alls samma hetta som det varit tidigare. (Hoppas det fortsätter så) Som sagt, Internet laggar ihop lite då och då så nu har det varit ett uppehåll igen. Vilket egentligen va ganska bra. För vi har nyss varit vid havet. Riktigt varmt och behagligt. MEN jag ville inte bada då man måste ha långa shorts och t-shirt på sig för byfolket inte vill se nakna ben och axlar. Fast Sofia badade med kläderna på och gick i det hem. :-) HA DET GÖTT/ Gabriella

känslan att anlända till regn-varma Indonesien

Helt okej. vi slipper iaf kylan ;-)
Näe men det va spännande och regnet slutade ju efter ett tag. Manado såg fattigt ut. När vi åkte från flygplatsen till vilddjurs centret såg vi små skjul, en del med rostigt plåttak. Vägen va förstörd på sidorna så den blev smalare än vad den borde. Det blev tajta möten på vägen med för det mesta ganska hög fart. Lite höns på en jordplätt sprette omkring och husen va påväg att förfalla helt. Väl på plats på centret visade en tjej från Norge oss våra sängar, dusch och toalett. Vi mötte fler och fler och det verkar va ett härligt gäng med volontärer. Dessutom är Sofia och jag inte ensamma om att vara svenskar för lite senare anlände två till tjejer till projektet (dessa va från Stockholm). i förrgår va vi jätte trötta efter den långa flygturen så vi kröp till sängs redan klockan 19 då (lokaltid). Dock blev det bläcksvart redan vid 18.30 så vi hade inga problem med att sova förutom att det va hur varmt som helst....
ps. Nu onsdag 3 oktober har vi äntligen fått tillbaka Internetet och det är underbart!
/ Gabriella

RSS 2.0