Pensionsfrågor, lunch på IKEA och mycket internetanvändning

Igår gjorde vi inte alls mycket. Efter frukost gick vi till stan. Eftersom vi nu befinner oss i Australiens största stad är det passande att ta itu med de där jobbiga och viktiga grejerna, så som skatt och pensionssparande. Vi besökte därför skattekontoret igen, då jag efter mycket velande och tjatande med skatteverket övervägt att strunta i det där med skatteåterbäringen eftersom det var så mycket krav och avgifter runt omkring. Idag gick vi därför dit för att fråga hur man gör för att få tillbaka sitt pensionssparande som enligt flera hemsidor ska vara gratis att få tillbaka. Tyvärr verkade det mer komplicerat än vad det från början lät. Det var tydligen tre regler man var tvungen att hålla sig till innan man kunde få tillbaka sina sparade pensionpengar. Första regeln var att man var tvungen att lämna landet och bli utstämplad, andra regeln var att man var tvungen att besöka en polisstation i sitt hemland eller ens nästa land på resan som kunde styrka att man faktiskt lämnat Australien. Dessutom var det krav på att visumet skulle vara utgånget innan man kunde få tillbaka pengarna och tredje regeln var att Australiska staten skulle ta ut en avgift för att de tagit hand om sparandet. Om man dessutom inte gick direkt till sin pensionsfond utan gick via skatteverket för att få alla papper som man skulle fylla i och skicka in så skulle pensionssparandet bli ännu mindre då även skatteverket skulle ta ut en avgift. Som ni förstår, skulle det tillslut inte ens vara lönt besväret att ens försöka få tillbaka sina pengar som de i stort sätt stulit från ens lön. Typiskt för högre makter att roffa åt sig och från början säga att det ska vara enkelt och gratis att få tillbaka sina avsatta pengar när det i slutändan ska vara avgifter hit och dit. Det skulle heller inte förvåna mig om Sveriges skatteverk skulle begära skatt på ens utländska inkomst som man först genomgått en lång och besvärlig procedur för att försöka kamma hem. Jag säger INTE att det är så men det skulle då inte förvåna mig. Så efter all information som Sofia och jag fått, övergick mitt beslut att efterskänka mina tusen till Australien (både skatt och pension). Det gäller ändå bara några tusen som i slutändan skulle bli några slantar. Det hade dock varit en annan sak om jag arbetat under hela resan och tjänat kosing. Som tröst tänker jag att jag tjänade mer än vad själva avgiften för visumet kostade och jag hade dessutom en underbar tid i Monkey Mia där jag arbetade en månad, så jag har hur eller hur gått segrare ur striden även om jag efterlämnar mig en siffra på dataskärmen till staten. Det är ju trots allt bara en siffra och inte Cash som stulits från mina händer...
Sofia skulle däremot tänka lite till innan hon skulle ta sitt beslut. När vi lämnat skatteverket gick vi till tunnelbanan och tog tåget ut mot IKEA i förorten Tempe. Där gick vi runt och fick idéer, tankar och drömmar om framtiden precis som förra gången vi besökte IKEA i Perth. Vi blev ännu mer nerkärade i Sverige och kunde knappt hålla tillbaka tankarna och planerna om vår kusten-runt-resa i Sverige (som ska göras när vi fyllt upp spargrisen igen, för visst vore det förskräckligt att vi rest hela Australien och Nya Zeeland men struntat i vårt egna land). Tanken slog oss också, "skit att vi gjort av med alla våra pengar, vi som ville skaffa hus och inreda när vi kom hem!". Fast vi var ense om att vi definitivt gjort ett rätt val att spendera våra sparade pengar på denna resa då vi turistat runt till max. Leva nu, skaffa hem och familj sen ;-).

Det var sedan dags för lunch. Som Sofia skrev i förra inlägget hade vi kvällen innan gjort våra egna köttbullar till middag eftersom vi denna lunch skulle äta något annat då vi utgått från att köttbullarna skulle vara inblandade i europas köttskandal. Eftersom vi under våra tidigare IKEAbesök sett att de sålt "svenska" köttbullar från Helsingborg i "Swedish food market" och vi även hört och läst att IKEA runt om i Europa tagit tillbaka alla sina köttbullar och korvar, tänkte vi att det borde gälla även Australien. Till vår förvåning fanns köttbullarna kvar och även en lapp som berättade att dessa köttbullar (och korvar) var inte inblandade i Europas köttskandal för de var gjorda av australiskt nötkött i Australien och därmed inte innehöll hästkött. Jag valde dock fisk denna gång fast Sofia valde av gammal vana köttbullar då det ändå var bland det bästa alternativet. I restaurangen hade vi gratis Wifi vilket höll oss kvar länge medan vi avnjöt kaffe efter kaffe. Tillslut var det dags att gå så vi gick ner till "Swedish food market". Där såg vi en till skylt om köttskandalen vid köttbullarna i frysen. Vi kollade på förpackningen och tyckte att den inte såg sig lik ut. Möjligtvis hade vi fel, annars hade de bytt ut dem för att skydda sitt rykte. Vi avslutade i alla fall besöket med att köpa varsin påse med svenskt lösgodis. Detta var dessutom nytt för IKEA i Sydney, ett test de tydligen skulle göra under påsk. Så självklart var vi tvungna att hjälpa alla svenska Sydneybor genom att köpa och visa att efterfrågan är stor så de behåller godiset även efter påsk, eller så är sanningen den att vi älskar svensktgodis fast det behöver vi ju inte prata om 0:)

Efter IKEAbesöket promenerade vi tillbaka till tåget och gick av tåget i centrum. Hela eftermiddagen satt vi fast vid varsin dator på Backpacker world travel. Det fanns tydligen mycket att fördriva tiden med vid datorn, dock tillhörde inte det dagens planering då vår egentliga plan var att luncha på IKEA och utforska darling harbor. -Tur det finns en dag imorgon också ;-) När vi tittade på klockan blev vi väldigt förvånade och det var definitivt tid för hemfärd. Hemma på hostelet raderade vi bilder och pratade med de två nyinflyttade killarna på vårt rum. Kvällens måltid blev snabb och enkel. Broccoli och nudlar. Mums ;-)
Vi var sedan i säng vid elvatiden trots att det var fredagkväll men det tog lång tid innan vi somnade. Kunde det möjligtvis vara allt kaffe som höll oss vakna...

Ciao /Gabriella




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0