Turistade runt i Adelaide 15-11-12

Idag gick vi upp skapligt för att hinna med allt vi skulle göra. Vi började med ägg och grötfrukost innan vi checkade ut och lämnade in vår packning i bagageutrymmet. Sen styrde vi stegen mot Botanic Gardens, en 20 ha stor park i centrala Adelaide. Där strövade vi omkring i närmare en timme och tittade på allt fint som fanns; det importerade palmhustet från Tyskland, Bicentennial Conservatory som var ett stort växthus som inhyste tropisk regnskog, rosträdgården, ett minne av Elvis Presley och statyn av Carl von Linné. Sedan gick vi vidare till Art Gallery of South Australia, ett konstmuseum. Och ja, det låter tråkigt och det var det med. Ingen av oss har ett dugg intresse av konst men det var gratis och som alla vet; gratis är gott;) När vi kom in började jag filma lite, bara en snabbis, men vakten kom fram och sa det att filmning var förbjuden så sen vågade vi inte ta fram den nåt mer, men konst har ju sitt eget språk som man inte förstår sej på så är ändå inte mycket att ha;) Vi sprang över det fort, vi var nog inte ens i alla salar, sen gick vi till South Australian Museum som låg granne med konstmuseet. Detta var också gratis men så mycket intressantare och roligare. Det hade fem plan med utställningar om allt möjligt. Bland annat fanns det en avdelning med alla världsdelars olika djurslag, en annan med val-och delfin skelett, en om mineraler och bergsarter, en med opalfossiler plus många andra sorters utställningar. Där hade vi kunnat spendera mycket längre tid med att titta och läsa på om allt men klockan bara rusade och vi hade pressat schema. Så kvart i tolv gav vi oss ut på gatorna igen, stannade till och köpte ett refillkort till telefonen, sen vidare till en elektronikaffär och införskaffade nya hörlurar till Gabbi och två stora USB. Efter det gick vi till Coles och handlade lite smått och gott så som aftersun lotion, kortlek och mat som vi kunde ha med oss på den långa tågresan till Perth som skulle starta samma kväll. Efter det styrde vi med raska, och då menar jag verkligen raska, steg tillbaka till hostelet där vi slängde ihop en snabb lunch bestående av sallad, gurka, tomat, kokta ägg och lök. Samtidigt kokte vi ett helt äggpaket och fixade baguetter (matsäck till tåget). Det hela tog tjugo minuter sen var vi ute igen och gick, eller rättare sagt sprang till King William street där vi hoppade på spårvagnen. Vi åkte två stationer och sedan hade vi en bit att gå, runt tio minuter, innan vi slutligen nådde vårt mål; Haigh's chocolates visitor centre. Där hade vi bokat en tjugominuters rundtur vid klockan två och hör häpna, den var gratis;) Och denna gång var detta gratis ordagrant gott! Vi hade kommit dit en kvart innan så vi tog varsin kaffe (det godaste kaffet på mycket, mycket länge. Det godaste på hela resan faktiskt) och sen gick vi runt bland all choklad inne i affären. Vi plågade oss själva med att dricka vårt kaffe medan vi tittade på chokladen som låg där så fint och verkligen skrek "ät mig"! Det fanns allt möjligt i alla möjliga smaker och former; dom vanliga, mjölk-vit-och mörk choklad, tryffel, caramell, aprikos, caffe-latte, mandel, hasselnöt, vin, rom mm mm. Dom fanns i chokladblock, bollar, barer, paketerade i fina presentaskar, det var tomtar, grodor och pandor, vi hade helt enkelt hamnat i chokladhimlen:) Vid två samlades vi i ett litet rum intill affären där vi fick en inledande presentation av företaget och dess chokladproduktion. Sen fick vi gå ut i en besökskorridor och se in i själva produktionen. Även här var kameran förbjuden.
Det var ett familjeägt företag, just nu var dom inne på fjärde generationen. Dom köpte in de torkade kakaobönorna som dom sedan gör sin egna choklad av, det mesta är handgjort och deras produkter säljs bara i egna affärer i tre australienska städer, inget går till export. Guiden (som jag måste nämna var den bästa jag någonsin haft) berättade hur hela processen från böna till färdig chokladprodukt gick till och vi fick se hur det garnerades, rullades och förpackades (allt för hand). Vi fick även smakprov:)) Först fyra runda, platta chokladbitar, två mjölkchoklad och två mörka, sen innan rundan var slut så fick vi fyra runda bollar med aprikos i mitten. Gabbi och jag var snabba ut och ta en till kaffemugg och avnjuta det tillsammans med den goda chokladen. Sen gick vi en till liten runda i affären innan vi bestämde oss för det vi skulle handla. Det blev ett x antal olika sorters bollar och några barer och det hela gick på 17 dollar, så det var rätt dyr choklad. Vi hade fått en rabattkupong på 10% när vi kommit och den passade vi självklart på att utnyttja. Innan vi gick fick vi även en till chokladbit av den trevliga kassörskan:)
Sen gick vi glada i hågen därifrån och tyckte Adelaide hade varit en mycket smakrik och värd upplevelse.

Väl tillbaka på My Place så hämtade vi bara ut vår packning, sen lämnade vi stället förgått. Denna gång bar det av mot tågstationen. Tjejen på hostelet hade varnat om att det var en bit och gå men vi hade innan uppskattat på kartan att det absolut inte kunde vara längre än vad vi hade gått från det förra boendet, så vi struntade i taxi och gick. Och det var faktiskt inte alls så långt plus att det idag var molningt så inte alls lika varmt heller.
Väl framme på stationen checkade vi in våra stora ryggsäckar och vi hade nu en timmes väntetid innan vi fick gå ombord på tåget. Vi passade på att äta på caféet som fanns, lasagne och sallad med pommes (dom serverar allt med pommes här) och sen vid sextiden gick vi på tåget. Vi hade bokat dom billigaste platserna (det minst dyra) det vill säga sitt-och sovstolar men det var sköna säten med mycket gott benutrymme. Tjugo i sju började vi röra på oss och vi hade nu ett och ett halvt dygn framför oss på tåget. Framåt halv tio gick jag och duschade, första gången på ett tåg, men det gick det med. Lite gungit bara;) Sen åt vi varsin av våra baguetter. Nu är det nog snart dags att försöka hitta någon skön sovställning och gungas till sömn medan vi i rätt så långsamt tempo färdas genom Australien:)

Ha det. Kram Sofia



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0